Droogte? Sproeien mag, maar voorkom nattigheid

De afgelopen jaren is het klimaat steeds verder veranderd. Daar waar we ‘vroeger’ vaker klaagden over (te) natte zomers – wat dus eigenlijk geen zomers waren – is dat vandaag de dag behoorlijk anders. Je ziet het aan tuinen en akkers om ons heen: kurkdroog. Er is geen sproeien aan. En dan te bedenken dat de échte zomer nog moet komen.

Als ik de weersvoorspellingen moet geloven, krijgen we opnieuw een (bloed)hete zomer met temperaturen van rond de 38 graden. En dat soort bovennatuurlijke temperaturen zorgen ook voor de nodige uitdagingen. Hoe houd je het hoofd koel, letterlijk en figuurlijk? Letterlijk lukt dat de meeste mensen wel, maar figuurlijk kan het de nodige inspanning vergen. Bij ondernemers al helemaal, gezien de Corona-maatregelen nog steeds ons land in gedwongen houtgreep klemt.

Hoe regels soms onuitvoerbaar zijn

Ik vertelde er in mijn vorige blog ook al over. Sinds de komst van het Corona-virus in ons land, is de wereld totaal veranderd. Mondjesmaat zijn de veiligheidsmaatregelen wel wat versoepeld, zoals die voor de horeca per 1 juni 2020. Dat geeft gelukkig figuurlijke “sproeimogelijkheden” in de afgelopen tijden van diezelfde figuurlijke “droogte”. Maar of ze voor iedereen goed uit te voeren zijn? Hoe ga je bijvoorbeeld 1,5 meter afstand houden met het maximaal toegestane aantal mensen in een niet al te groot restaurant, waarvan er een paar tegelijk naar het toilet moeten – en moeten passeren door één toegangsdeur? Ik heb het aan den lijve ondervonden: bijna niet te doen. Hoe goed de ondernemer in kwestie de maatregelen ook probeerde te volgen hoor, even voor de goede orde.

Financiële impact door regelingen

Hetzelfde geldt voor alle Corona-regelingen die er nu zijn voor ondernemers. Voorbeelden zijn de TOZO, NOW, TOFA en de nu nét actieve TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB) . Óók even voor de goede orde: het is ontzettend goed dat ze er zijn, want in veel gevallen zijn ze ook echt gegrond. Maar als ik zie hoe overheidsinstanties dit soort regelingen klakkeloos uitkeren en betalen, zonder énige controle of de aanvrager er écht recht op heeft, dan vind ik dat niet doordacht en te gek voor woorden. Je kunt dan denken “maar die uitkeringen moeten toch ook, in tijden van een crisis als deze?” - maar bedenk dan óók dat dat geld hoe dan ook terugbetaald moet worden. De financiële impact is niet te overzien en het kan jaren duren voordat de overheid alles weer op de rit heeft. En wie gaat die tussentijdse financiële schade vergoeden? Juist: de Nederlandse belastingbetaler.

Voorkom nattigheid!

En het is wellicht niet leuk om te horen, maar ik ben hier standvastig in. Helemaal tegenover mijn klanten. Heb je geen recht op een overheidsregeling? Vraag het dan ook niet aan, punt uit. Ook al is het verleidelijk om het wel te doen. Voorkom dat je nattigheid krijgt en de daarbij horende (financiële) rompslomp. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de Nederlandse belastingbetaler.

Ben jij ondernemer en twijfel je over (het recht hebben op) een overheidsregeling, zoals de TVL voor het MKB? Ik praat je graag bij! Je kunt me hier bereiken.

De blauwe envelop… help!

De blauwe envelop… help! De titel van deze blog verraadt al waar ik het over [meer lezen]

December: de tijd van overstappen?

De blauwe envelop… help! De titel van deze blog verraadt al waar ik het over [meer lezen]

Profiteren kun je leren – dit jaar nog!

Profiteren kun je leren - dit jaar nog!Langzaamaan gaan we richting het einde van 2020. [meer lezen]

Erfenis of ergernis? Wees op tijd!

Erfenis of ergernis? Wees op tijd!Nu ik deze blog schrijf, hebben we de persconferentie over [meer lezen]

Zakelijk of privé?

Zakelijk of privé?Bij het schrijven van deze blog, leven we eind augustus. De scholen zijn [meer lezen]

Van belasting naar bevrijding

Van belasting naar bevrijdingBelasting. Bij het woord alleen al, krijgen veel mensen al een vieze [meer lezen]