Zakelijk of privé?

Bij het schrijven van deze blog, leven we eind augustus. De scholen zijn weer begonnen en voor de meeste mensen is de vakantie voorbij. Kortom: het “normale leven” begint weer.

Een van de zaken die niet met vakantie zijn gegaan, is de boekhouding van je bedrijf. Dat blijft altijd doorgaan. Tuurlijk kun je het even “on hold” zetten, maar na de vakantie zal je toch echt aan de bak moeten. En dat merk ik ook meteen: ik krijg regelmatig vragen over of iets zakelijk of privé geboekt kan worden. Helemaal na de vakantie: “mag ik de etentjes met mijn gezin ook op de zaak inboeken, of moet het privé?” - en dat is af en toe best een lastige vraag.

Vast bedrag per maand naar privé

Feitelijk gezien moet je onderscheid maken: zakelijke uitgaven boek je in je onderneming, privé uitgaven liever niet. Anders zou heel ondernemend Nederland immers kunnen profiteren van (een eventueel) BTW-voordeel - en ik denk niet dat de Belastingdienst dat voor ogen heeft. Maar de scheidslijn tussen zakelijk en privé is soms dun. Daarom geef ik regelmatig het advies om een vast bedrag per maand naar privé te boeken, om daarmee al je privé-betalingen te kunnen doen. Zo blijft je boekhouding op een simpele manier overzichtelijk.

Nadenken & doelen stellen

Oke, dat advies is nu helder. Maar hoe zit het dan met wat wel of niet mag? Oftewel: hoeveel privé-uitgaven mag je op de zaak boeken?

Ten eerste: je komt een heel eind door gewoon je boerenverstand te gebruiken én te overleggen met een belastingadviseur. Tuurlijk mag je heus wel een beetje “creatief meedenken”: de Belastingdienst gaat er zelfs al vanuit dat 20% van de bepaalde kosten (zoals eten/drinken bijvoorbeeld) die geboekt worden op de zaak, eigenlijk privé zijn.

Ten tweede: en deze is een hele belangrijke, maar wordt vaak vergeten: welk doel (of doelen) heb je met je onderneming?

Waarde van de onderneming

Waarom ik die vraag stel? Nou, kijk. Als je bijvoorbeeld voor ogen hebt om je onderneming (op lange termijn) te verkopen, is het belangrijk dat je zoveel mogelijk waarde opbouwt binnen de onderneming - oftewel zoveel mogelijk omzet behalen en zo min mogelijk kosten maken.

Dus je voelt ‘m al aankomen: alles wat je betaalt met je zakelijke pas, dus óók prive-uitgaven, verlaagt de waarde van je onderneming. Nu kan je misschien denken “dat gaat niet zo hard” maar na een aantal jaren heeft dit zeker invloed op de waarde van je onderneming en daarmee dus óók op een eventuele verkoopprijs.

Better safe than sorry

Het is niet zo dat een belangadviseur je als een soort “schoolmeester” op alle regeltjes en feitjes wil wijzen. Maar al zou ik je met deze blog alleen maar aan het denken willen zetten, zo na een vakantie. En dat je bij een volgende uitgave beseft wat het met de waarde van je onderneming van doen kan hebben. Bij (grote) aankopen zeg ik tegen mijn klanten altijd: check het even met mij. Want beter voorzichtigheid vóóraf, dan spijt achteraf.

Heb jij de doelen van je onderneming nog niet scherp? Of heb je andere vragen? Ik adviseer je hier graag in. Bel, mail of app me!

De blauwe envelop… help!

De blauwe envelop… help! De titel van deze blog verraadt al waar ik het over [meer lezen]

December: de tijd van overstappen?

De blauwe envelop… help! De titel van deze blog verraadt al waar ik het over [meer lezen]

Profiteren kun je leren – dit jaar nog!

Profiteren kun je leren - dit jaar nog!Langzaamaan gaan we richting het einde van 2020. [meer lezen]

Erfenis of ergernis? Wees op tijd!

Erfenis of ergernis? Wees op tijd!Nu ik deze blog schrijf, hebben we de persconferentie over [meer lezen]

Van belasting naar bevrijding

Van belasting naar bevrijdingBelasting. Bij het woord alleen al, krijgen veel mensen al een vieze [meer lezen]

Droogte? Sproeien mag, maar voorkom nattigheid

Droogte? Sproeien mag, maar voorkom nattigheidDe afgelopen jaren is het klimaat steeds verder veranderd. Daar [meer lezen]