Erfenis of ergernis? Wees op tijd!

Nu ik deze blog schrijf, hebben we de persconferentie over de aangescherpte maatregelen rondom het Corona-virus op ons netvlies staan.

Het geeft opnieuw genoeg stof tot nadenken. Op financieel/economisch gebied, maar ook in het kader van gezondheid. En in dat laatste geval komt er ook een wat meer beladen onderwerp om de hoek kijken: sterfelijkheid.

Wake-up call

Het is niet het meest leuke om te lezen, maar ooit komen we allemaal te overlijden. Het is dan ook belangrijk dat je financiële zaken goed geregeld hebt. Voor jezelf, maar helemaal voor je naasten.

Even om het hopelijk wat luchtig te houden: het doel van mijn blog is niet om “angst aan te jagen” vanwege dat enge virus dat ons land in de greep houdt. Integendeel zelfs. Mijn doel is juist om heel veel onnodig extra leed te voorkomen – en dat die “wake-up call” nodig is, zie ik dagelijks in de praktijk.

Voorbeeldsituatie

Want wat is dan dat “extra leed” waar ik op doel? Ik zal een voorbeeld geven dat helaas vaak voorkomt in de praktijk.

De familie Jansen bestaat uit vader (72), moeder (70) en twee kinderen (35 en 38 jaar). De kinderen zijn uitwonend en zijn erfgenaam van vader en moeder.

Vader en moeder hebben het huis waar zij wonen “vrij”: er is geen hypotheekschuld meer. Waarde van het huis? Ongeveer 350.000 euro (afhankelijk van de verkoop natuurlijk). Daarnaast hebben ze ook nog wat spaargeld, laten we zeggen 25.000 euro.

Als vader en moeder onverhoopt komen te overlijden, komt er dus 375.000 euro “vrij” om te verdelen. De kinderen erven ieders de helft, dus: 375.000 euro / 2 = 187.500 euro per kind. Maar nu komt het.

Zo'n 40.000 euro afdragen

Als er niks “geregeld” is – en daarmee doel ik op regelingen als “schenken bij leven / schenken op papier”, daar kom ik zo op - moeten de kinderen de volle mep erfbelasting betalen.

In dit voorbeeld loopt de te betalen erfbelasting voor de kinderen op naar 20%(!), wat neerkomt op ongeveer 20.000 euro per kind. Snelle rekensom: de kinderen brengen samen dus zo'n 40.000 euro naar de belastingdienst. Nee, dit is geen grap – het is zelfs extra leed – want na overlijden van dierbaren is dit wel het laatste waar je op zit te wachten.

Had de familie Jansen dit nou kunnen voorkomen? Jazeker. Heel simpel zelfs.

Oproep: ga het gesprek aan

Ik merk dat vaak, heel vaak zelfs, het onderwerp “financiële zaken” bij de wat oudere generatie (vanaf 65+) erg gevoelig ligt tegenover kun kinderen. Niet eens zozeer omdat ze hen niet vertrouwen, maar omdat ze het er gewoonweg niet over willen hebben. En dat is ontzettend jammer, want nogmaals: voor de kinderen kan het heel veel (financiële) ellende besparen.

Als ik zie dat een ouder echtpaar behoorlijk wat vermogen te verdelen heeft na overlijden, begin ik altijd over “schenken op papier” of “schenken bij leven”.

Bij deze doe ik dus een oproep aan de oudere generatie en/of kinderen: ga het gesprek aan over financiële zaken, met of zonder een belastingadviseur. Kijk wat de mogelijkheden zijn en regel zoveel mogelijk “bij leven”. Meer informatie hierover? Je kunt me op meerdere manieren bereiken.


De blauwe envelop… help!

De blauwe envelop… help! De titel van deze blog verraadt al waar ik het over [meer lezen]

December: de tijd van overstappen?

De blauwe envelop… help! De titel van deze blog verraadt al waar ik het over [meer lezen]

Profiteren kun je leren – dit jaar nog!

Profiteren kun je leren - dit jaar nog!Langzaamaan gaan we richting het einde van 2020. [meer lezen]

Zakelijk of privé?

Zakelijk of privé?Bij het schrijven van deze blog, leven we eind augustus. De scholen zijn [meer lezen]

Van belasting naar bevrijding

Van belasting naar bevrijdingBelasting. Bij het woord alleen al, krijgen veel mensen al een vieze [meer lezen]

Droogte? Sproeien mag, maar voorkom nattigheid

Droogte? Sproeien mag, maar voorkom nattigheidDe afgelopen jaren is het klimaat steeds verder veranderd. Daar [meer lezen]