Profiteren kun je leren - dit jaar nog!

Langzaamaan gaan we richting het einde van 2020. Een bizar jaar, dat kun je wel stellen. Gelukkig horen we intussen wel wat hoopgevend nieuws over een vaccin. Een positieve lijn die hopelijk snel doorgetrokken wordt.

En in het kader van “een positieve lijn doortrekken”, hoop ik dat ik jullie (ondernemers en/of particulieren) kan helpen door alvast wat handige eindejaartips te geven. Denk er nu over na, zodat je (als het nodig is) in december wat kunt regelen - en er dit jaar nog van kunt profiteren. Doe er je voordeel mee!

Particulieren

Één tip: schenken? Regel het dit jaar nog!
Ik heb het er in mijn vorige blog al eerder over gehad: schenken ‘bij leven’ of ‘op papier’ als je vermogend bent. Voor beide opties geldt: heb je dat dit jaar nog niet gedaan? Dan heb ik maar één goede tip: regel dat zo snel mogelijk, dit jaar nog! Waarom?

  • Je kunt je kind(eren) belastingvrij* schenken (leuk eindejaarscadeau ook!);
  • Je verlaagt daardoor je eigen vermogen – en hoeft daardoor dus minder vermogensbelasting te betalen;
  • In het geval van schenken op papier: je voorkomt dat je dit jaar geen afspraak meer kunt maken bij de notaris, want dat bezoekje heb je toch echt nodig.

* alleen als je onder de schenkingsvrijstelling (Belastingdienst) blijft. De bedragen voor 2020 kun je hier vinden. Uiteraard kan ik je hierover verder adviseren!

Ondernemers

Tip één: nu investeren = profiteren
Als ondernemer investeer je in bedrijfsmiddelen. Wat handig is om te doen, is om te kijken hoeveel je dit jaar al geïnvesteerd hebt – en nog belangrijker – kijken naar wat je nog wilt investeren de komende tijd. Waarom?

  • Heb je dit jaar méér geïnvesteerd dan 2.400 euro? Dan heb je recht op de zogeheten “investeringsaftrek” vanuit de Belastingdienst. Met die investeringsaftrek verlaag je je winst, waardoor je minder belasting hoeft te betalen.
  • Heb je dit jaar (net niet) minder geïnvesteerd dan 2.400 euro? Dan heb je geen recht op die investeringsaftrek en loop je bovenstaand voordeel mis. Zonde! Dus als je een investering wilt gaan doen, doe het dan dit jaar nog.

Tip twee: simpele besparingen
Soms is geld besparen makkelijker dan je denkt. Kijk hier eens naar.

  • Ik zie dat veel ZZP’ers een vrij kostbaar boekhoudpakket hebben (zoals bijvoorbeeld Exact Online), waarvoor ze al snel 50 euro per maand neertellen. Onzin! Een boekhoudpakket zoals e-boekhouden.nl scheelt behoorlijk wat in de kosten en het werkt ook nog eens goed.
  • Tijd is geld. Als je een goede rechtstreekse koppeling kunt maken van (bijvoorbeeld) een kassasysteem naar je boekhoudpakket, kan je dat heel wat handelingen besparen. Bijkomend voordeel: je voorkomt onnodige fouten.
  • Ik kijk bij mijn klanten altijd naar de dekking van hun ALV (Arbeidsongeschiktheidsverzekering). Dus als ‘bonus-tip’ voor niet-klanten: laat je verzekeringen beoordelen. Naast dat je misschien kosten kunt besparen, wil je ook niet voor verrassingen komen te staan als er iets ernstigs gebeurt.

Tip drie: opruimen die handel!
Kom je opbergruimte tekort? Dan heb ik goed nieuws: de administratie over 2013 kun je in de prullenbak gooien eind december 2020. De wettelijke bewaarplicht van financiële administratie is namelijk 7 jaar, dus die is dan verstreken. Dat scheelt weer!

Zo, dat waren ze. Heb je vragen over de eindejaarstips die je voorbij ziet komen? Of wil je er meer over weten? Bel of mail me gerust.


De blauwe envelop… help!

De blauwe envelop… help! De titel van deze blog verraadt al waar ik het over [meer lezen]

December: de tijd van overstappen?

De blauwe envelop… help! De titel van deze blog verraadt al waar ik het over [meer lezen]

Erfenis of ergernis? Wees op tijd!

Erfenis of ergernis? Wees op tijd!Nu ik deze blog schrijf, hebben we de persconferentie over [meer lezen]

Zakelijk of privé?

Zakelijk of privé?Bij het schrijven van deze blog, leven we eind augustus. De scholen zijn [meer lezen]

Van belasting naar bevrijding

Van belasting naar bevrijdingBelasting. Bij het woord alleen al, krijgen veel mensen al een vieze [meer lezen]

Droogte? Sproeien mag, maar voorkom nattigheid

Droogte? Sproeien mag, maar voorkom nattigheidDe afgelopen jaren is het klimaat steeds verder veranderd. Daar [meer lezen]