De blauwe envelop… help!

De titel van deze blog verraadt al waar ik het over wil hebben deze maand: de vaak gevreesde ‘blauwe envelop’. Oftewel: de belastingdienst. Dat ze zaken van je vragen, dat snap ik nog. Maar de manier waarop dit vaak gebeurt? Daar kun je soms geen chocola van maken. Met name voor ‘een leek’.

Abracadabra

Want als je het aan een leek zou vragen, kan ik me goed voorstellen dat heel veel zaken die in belastingbrieven staan maar moeilijk te begrijpen zijn. Het gemiddelde taalniveau in Nederland is B1: ook wel ‘eenvoudig Nederlands’ genoemd. Begrijpelijke, eenvoudige taal.

Overheidsinstellingen daarentegen (waaronder de belastingdienst dus) proberen hun teksten op taalniveau B1 te schrijven, maar het tegendeel is waar: het neigt meer naar taalniveau C1. Dat is een behoorlijke mismatch, want ongeveer 60% van de Nederlandse bevolking begrijpt daardoor niet wat er van hen gevraagd wordt. Voorbeelden? Nou, wat denk je hiervan:

  • Wij sturen u ‘een voorlopige aanslag’ (namens de terroristen ofzo?)
  • U moet ‘aangifte’ doen (bij de politie?)
  • Hoe u een beroepschrift moet indienen, leest u op de achterkant van dit ‘biljet’ (een biljet waarmee je ook kunt betalen?)

Het klinkt heel cynisch en kinderachtig misschien, maar in praktijk gebeurt dit echt. Dit is voor een leek ook moeilijk te begrijpen en deze termen slaan ook nergens op. Ik hoop oprecht dat hier snel verandering in komt.

Helpende handjes

Wat de belastingdienst dan wél verbeterde de afgelopen jaren, is het ‘makkelijker maken van de moetjes’. En hiermee doel ik op de aangiften.

Bijna iedereen die in loondienst is, moet namelijk aangifte doen. Aangifte doen is feitelijk niets meer of minder dan ‘laten zien wat je financieel hebt’ (zo kan de belastingdienst het zelf ook beter omschrijven, maar goed). Aan de hand van je aangifte bepaalt de belastingdienst hoeveel belasting je moet betalen – of dat je zelfs iets terugkrijgt – over je financiële bezit.

Het invullen van die aangiften gaat sinds een aantal jaar redelijk makkelijk. Als je inlogt bij de belastingdienst, kun je zien dat heel veel van je gegevens al ingevuld zijn (zoals salaris, spaargeld, WOZ-waarde van je huis, etc.). Deze informatie leest de belastingdienst automatisch in. Het enige wat jij moet doen, is de boel goed controleren. Dan kan er eigenlijk weinig fout gaan.

Laat niet onnodig geld liggen!

Toch is er vaak meer mogelijk dan je zelf in de gaten hebt bij het invullen/checken van je aangifte. Want als je alle gegevens gecheckt hebt, kan je zomaar (onbewust!) dingen over het hoofd zien waar je recht op hebt. Denk bijvoorbeeld aan ziektekosten of studiekosten die je kunt indienen: vaak kun je geld terugkrijgen.

Maar denk bijvoorbeeld ook aan je hypotheek: wat is de rente? En hoeveel spaargeld heb je? Soms kan het een voordeel zijn om (extra) af te lossen op je hypotheek, zodat je maandlasten omlaag gaan. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Ik kijk graag met je mee

Dit zijn zo maar een paar tips die ik je geef, maar er is vaak echt wel meer financieel voordeel te behalen. Het zou zonde zijn als je onterecht (veel) geld misloopt!

Hoe dan ook: ik kijk graag met je mee wanneer je aangifte doet. En als je dat toch een beetje ‘eng’ vindt (ik zie namelijk alles, maar ook ik heb een beroepsgeheim): ik hoef je aangifte niet eens fysiek te zien. Met een kop koffie en/of telefoon in de hand komen we ook een heel eind! Neem hier contact met me op.

December: de tijd van overstappen?

De blauwe envelop… help! De titel van deze blog verraadt al waar ik het over [meer lezen]

Profiteren kun je leren – dit jaar nog!

Profiteren kun je leren - dit jaar nog!Langzaamaan gaan we richting het einde van 2020. [meer lezen]

Erfenis of ergernis? Wees op tijd!

Erfenis of ergernis? Wees op tijd!Nu ik deze blog schrijf, hebben we de persconferentie over [meer lezen]

Zakelijk of privé?

Zakelijk of privé?Bij het schrijven van deze blog, leven we eind augustus. De scholen zijn [meer lezen]

Van belasting naar bevrijding

Van belasting naar bevrijdingBelasting. Bij het woord alleen al, krijgen veel mensen al een vieze [meer lezen]

Droogte? Sproeien mag, maar voorkom nattigheid

Droogte? Sproeien mag, maar voorkom nattigheidDe afgelopen jaren is het klimaat steeds verder veranderd. Daar [meer lezen]